Ekonomi

TCMB toplantısı, Orta Doğu’daki gelişmeler: Piyasalarda belirsizlikler devam ediyor

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 17. gününe girerken Ortadoğu’da gerilim sürüyor.

Özellikle İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu başlatma ihtimalinin canlı kalması, kısa vadede gerilimin azalması ihtimalini azaltıyor. Piyasalar; Bölgenin en güçlü aktörlerinden biri olan Türkiye’nin ABD ve İsrail ile ilişkilerini nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışırken sorunlar devam ederse petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimi artacaktır. cari bakiyeKuralları zorlaştıran bir durum yaratabilir.

Bütün bunlar Borsa İstanbul’un savaşın başından bu yana yüzde 11’den fazla değer kaybetmesine ve küresel borsalara göre daha olumsuz tepki vermesine neden oldu. Yeni haftada haber akışına yönelik hassasiyetin yüksek kalabileceğini, bunun da volatilite yaratabileceğini ileri sürüyoruz.

Ülkede haftanın en önemli konusu TCMB PPK toplantısı Perşembe günü yapılacaktır. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası son toplantısında politika faizi Piyasa faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30’a çıkardı. Perşembe günkü toplantıya ilişkin varsayımlara baktığımızda %35 civarında rakamlar görüyoruz.

Beklentiler doğrultusunda bir adım atılması durumunda siyasi faiz OVP’de belirtilen 2024 yıl sonu enflasyon varsayımının (%33) üzerinde olacaktır. Dolayısıyla bu durum TCMB’nin önümüzdeki aylarda olası artışları yavaşlatmasına neden olabilecektir. Ancak başka bir açıdan bakarsak piyasa katılımcılarının yaptığı ankette 12 ay sonrası için şişirme Beklenti yüzde 45’in üzerinde. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon açısından risk oluşturduğu ve TL üzerindeki baskının devam ettiği bir dönemde piyasalar, yayınlanacak metinde TCMB’nin politika faizini enflasyon beklentisine ne kadar yaklaştırabileceğini anlamaya çalışacak. toplantıdan sonra.

Ortadoğu’daki gerilimin gölgesinde kalsa da yeni haftada oldukça değerli makroekonomik verileri de takip edeceğiz.

Bu bağlamda ABD’de üçüncü çeyrek GSYHnumaranın yanında BeslediEnflasyonun izlenmesi amacıyla izlenmektedir. PCE endeksi ilan edilecektir. GSYİH rakamı üçüncü çeyreğe ait ilk veri olduğundan büyük önem taşıyor. Ortalama piyasa beklentisi büyümenin yıllık bazda %4,3 olacağı yönünde. Önceki ayda yıllık bazda %3,5 olan PCE endeksinin bir miktar düşüşle %3,4’e gerilemesi bekleniyor.

Geçen hafta Fed Lideri Powell’ın AçıklamalarıBunun ardından Fed’in 1 Kasım’daki toplantısında faiz arttırmayacağı büyük ölçüde netleşti. Dolayısıyla PCE endeksi dikkatle izlense de Kasım ayı toplantısına ilişkin bilgiler varsayımları önemli ölçüde değiştirmeyecek.

Türk Lirası:Orta Doğu’daki gerilimin etkisini hissetmeye devam eden TL, geçtiğimiz hafta zayıf bir performans sergiledi. YağFiyatlardaki yükseliş eğiliminin TL açısından da koşulları zorlaştırdığını söyleyebiliriz.

TCMB’nin Cuma günü açıkladığı piyasa katılımcıları anketinde önümüzdeki 12 aya ilişkin enflasyon beklentisinin üst üste beşinci ayda da yükseliş eğilimini sürdürerek %45,28’e yükseldiğini gördük. Bu tablo, TCMB’nin Perşembe günkü toplantısında faiz artırımına devam edeceği tezini güçlendiriyor. Forex anketine göre ortalama piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın politik faiz oranını %30’dan %35’e çıkaracağı yönünde.

Borsa İstanbul:Geçen hafta ARCLK ( ARCLKBu hafta ) ile başlayan üçüncü çeyrek bilançoları AKBNK, YKBNK, FROTO, TOASO, KCHOLVe TÜPRAŞgibi büyük ölçekli firmaların öncülüğünde devam edecek.

Tahminlerimiz 3Ç23’te bankalar Bu, yıllık (y/y) %14 net kar artışına işaret ediyor (önceki çeyreğe (çeyrek/çeyrek) kıyasla %21 artış). Mali olmayan şirketler için, yıllık %54 net kar artışı (üç aylık artış %73) ve yıllık %59 FAVÖK büyümesi (çeyreklik %51 artış) öngörüyoruz. Toplamda, araştırma kapsamımızdaki hisselerin 3Ç23’te yıllık %38 net kar artışı (%52 çeyreklik artış) kaydetmesini bekliyoruz.

BIST 30 en yakın vadeli VİOP sözleşmesi

Günü 7.920 puanda kapattık BİST 30 7.865, 7.802, 7.746 ve 7.683 sözleşmelerde takviye olarak takip edilebilmektedir. 7.976, 8.039, 8.095 ve 8.158 direnç noktalarını oluşturuyor.

Dolar/TL en yakın vadeli VİOP sözleşmesi

Günü 28.2886’da kapatıyoruz USD/TRY Vadeli işlem sözleşmelerinde 28.0905, 27.8645, 27.6665 ve 27.44 takviye olarak izlenebilir. 28.4865, 28.713, 28.911 ve 29.1375 direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak: Ünlü & CO

Hibya Haber Ajansı

haber-kabatas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu