Sağlık

Yaz Aylarında Çocuklar İçin 10 Beslenme Önerisi

Yaz ayları sadece yetişkinler için değil çocuklar için de zorluklarla gelir. Ancak çocukların dengeli beslenmesini sağlamak, sağlıklı besin seçimleri ve dikkatli bir beslenme planı ile mümkündür. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken detaylara dikkat çekiyor.

Her gün yeni bir rekor kıran mevsimsel sıcaklıklar, çocukların günlük yaşam kalitelerinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor. Kışın kapalı alanlarda hareketsiz kalan çocuklar, yazın dışarıda daha çok vakit geçirmekte, spor yapmakta ve daha çok seyahat etmektedir. Havaların ısınmasıyla birlikte vücut ısısı ve terleme artar ve metabolizma daha fazla su, şeker ve tuza ihtiyaç duyar. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, tüm bu faktörlerin çocukların yaz aylarındaki beslenme düzenlerinin kış aylarındakinden farklı olmasını gerektirdiğini söylüyor. Ayrıca yaz ishalinin küçükler için değerli bir tehdit olduğuna dikkat çekerek değerli uyarılarda bulunuyor.

Yaz Aylarında Çocuklar İçin 10 Beslenme Önerisi

Sıcak havalarda bol sıvı alımına ve hafif yiyeceklerin değerine değinen Dr. İmre Gökyar, ebeveynler için 10 altın öneriyi şöyle sıralıyor:

Kahvaltıyı atlamayın: Her mevsimde olduğu gibi yazın da kahvaltı günün en değerli öğünüdür. Büyüme ve gelişmeye devam eden çocukların kahvaltısında karbonhidrat, demir ve kalsiyum açısından güçlü olan yumurta, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.

Dengeli beslenme sağlayın: Çocuğunuzun tabağını dörde bölün ve her porsiyonu farklı bir yemek seti ile servis edin. Artan sıcaklıkla birlikte kan şekerinde düşüşe neden olabileceğinden makarna, pirinç ve patates gibi yiyecekleri tüketmekten kaçının. Bunun yerine tam buğday makarna, bulgur ve granola gibi besinleri tercih edin.

Öğün sayısına dikkat edin: Sıcak havalarda çocukların iştahı azalabilir veya yetişkinler için günlük beslenme programları iki ana öğüne düşürülebilir. Bu da ara öğünlerde daha fazla atıştırma anlamına gelir. Çocuklar yaz aylarında oynayarak ve yüzerek kaybettikleri kalorileri yerine koyabilmeli veya gereksiz abur cuburlardan uzak tutularak üç ana ve üç ara öğün olarak beslenmelidir.

Küçük porsiyonlar hazırlayın: Isı iştahı azaltacağı için porsiyonları azaltın. Bunun yerine, orta düzeyde bir yemek alışkanlığı edinin. Yemeklerini sıvı, meyve ve kuruyemişlerle tamamlayın. Meyve suları yerine taze meyve tüketimine değer verin.

Bol su içmeye teşvik edin: Sıcak havalarda terleme ile su kaybı olacağı için kışa göre en az 500 ml daha fazla su tüketmesini sağlayın. Bu da yaklaşık 2 bardak su içtikleri anlamına gelir. Çocukların yeterli sıvı alıp almadıklarını kontrol etmenin en kolay ve kolay yolu idrarlarını kontrol etmektir. Yeterince sıvı alan çocukların idrarı çok açık sarı renktedir.

Atıştırmalık olarak hafif öğünler hazırlayın: Plaja veya havuza giderken kraker, bisküvi gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekler koymayın. Bunun yerine meyve salatası, ayran, yağsız esmer ekmekle yapılan tost, kuruyemiş ve kuru meyve gibi besinleri tercih edin.

Kızartmaktan kaçının: Yemeklerinizde mutlaka hafif, az yağlı ve yüksek lifli sebzeleri tercih edin. Atık olmaları ve kalori değerlerinin yüksek olması nedeniyle kızartmalar, ketçap ve mayonez içeren yemeklerden kaçınılmalıdır.

Süt ve süt ürünleri tüketin: Büyüme ve gelişme için artan D vitamini sentezini desteklemek için günde en az 1 porsiyon süt veya süt ürünleri tüketilmelidir.

Şekerli yiyecekleri sınırlayın: Yazın karpuz ve kavun da doğal şeker içeriyorsa, şeker oranı yüksek yiyecekleri ve dondurma gibi çocukların dayanamayacağı tatlıları içeren yiyecekleri sınırlamaya çalışın. Bu sayede aşırı kalori alımı, kan şekerinde ani düşüşler gibi sorunların oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

Uyku öncesi yiyeceklerden uzak tutun: Yaz mevsiminde çocukların uyku saatleri değişebilir. Daha geç yatan çocuklar uykuya yakın bir şeyler atıştırmak veya yemek yemek isteyebilirler. Sağlıklı bir uyku için uykudan ortalama 2 saat önce beslenmeyi bırakmak gerektiği ortaya çıktı. Atıştırmalık ihtiyacınız varsa, şeker oranı düşük ve kolay sindirilebilir meyveleri tercih edin.

 

İshalden Korunmak İçin Öneriler

Yaz aylarında çocuklar için en büyük tehlikelerden biri ishaldir. İshalin nedeni sadece gıda zehirlenmesi değil, bazı virüs ve bakterilerdir. Enfeksiyöz ishalin sık görülmesi nedeniyle bazı önlemler alınmalıdır! Özellikle süt, süt ürünleri, dondurma, pasta kreması, et-tavuk gibi besinlerde zararlı virüs ve bakteriler hızla çoğalarak ishale neden olma ihtimalini artırır. Bu sebeplerden dolayı bu tür eserlerin saklama koşulları ve tazeliği ilk dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

İmre Gökyar, çocuklarınızı ishalden koruyacak başlıca önerileri şöyle sıralıyor:

  • Yazın dışarıda satılan yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin çünkü sıcak hava yiyeceklerin çabuk bozulmasına neden olur.
  • Sebze ve meyvelerin çok iyi yıkandığından emin olun.
  • Kremalı gıdaları bekletmeden mümkün olduğunca taze tüketin. Buzdolabında 24 saatten fazla kalmış ise tüketmeyiniz.
  • Et, tavuk, balık ve süt gibi gıdaları ağzı açık bırakmayınız. Uygun koruma sağlayın.
  • Mikroplar çocuğun vücuduna ellerden hızla girer. Bu nedenle, ellerini sık sık yıkamaları için onları destekleyin ve teşvik edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu